Introducere

1. Economia digitala si impactul ei asupra societatii
1.1 E-afaceri
1.2 E-lerling
1.3 Comert electronic.
1.4 Prognoze pentru dezvoltarea E-economiei
1.4.1 Prognoze generale
1.4.2 Prognoza de crestere pe regiuni aparte

2. Web-site ca baza a e- afacerilor
2.1 Clasificarea site-urilor WEB
2.1.1 Site-uri de cautare
2.1.2 Site-uri tematice
2.1.3 Portaluri
2.1.4 Locatii corporative
2.1.5 Locatii comerciale
2.2 Business modele de site-uri
2.2.1 Modelul publicitar
2.2.2 Modelul de sustinere al afacerii existente
2.2.3 Modelul lansarii unei noi afaceri
2.3 Perspectivele modelelor de afaceri

3. Etape de creare a site-ului web
3.1 Proiectarea unui sit web
3.1.1 Planificare
3.1.2 Machetare
3.1.3 Programare
3.2 Publicare
3.3 Promovarea sitului
3.4 Evaluarea eficacitatii economice a site-ului

Concluzie
Bibliografie
Anexa

Cuprins

Vizitatori


Toate Drepturile Rezervate ©2004
Marina Nicoara

INTRODUCERE

Epoca de pionierat a Internetului s-a terminat. In prezent asistam la inceputul unei revolutii in modul de a face afaceri la scara globala, 24 de ore din 24. Afacerile online ( e-business ), comertul electronic, magazinele electronice, etc. au devenit deja termeni consacrati in lumea financiara si bancara. Dupa un raport al Forrester Research vanzarile online au crescut de la 300 milioane USD in 1995, la peste 6 miliarde USD in 2000 si se asteapta sa depaseasca cifra de 90 miliarde USD in 2005.

In ultimul deceniu, Internetul a evoluat intr-o unealta formidabila avand un impact major in toate aspectele vietii. La fiecare jumatate de an apar schimbari asa de importante incat este imposibil de prevazut unde se va ajunge in urmatorii 10 ani. Conform unor statistici, utilizatorul tipic de Internet este american (84%), alb (87%), vorbitor de limba engleza (93%), in varsta de 35 de ani, educat si avand un salariu bun. Astazi, din ce in ce mai multe firme si chiar persoane particulare au o pagina web. Pe Internet, se gasesc la dispozitia celor interesati toate mijloacele necesare pentru crearea de site-uri web. Se pot realiza atit site-uri simple, avand cateva pagini, cit si site-uri deosebit de complexe, de sute de pagini si care inglobeaza ultimele tehnologii in domeniul: Flash, Shockwave, Java, Javascript, etc.

La momentul actual exista din ce in ce mai multe firme care se ocupa cu webdesign, dar preturile cerute pentru realizarea unei pagini web sunt destul de mari. Web-ul astazi, ca si cel de ieri si cel de maine se afla intr-o continua transformare si metamorfoza care pe cei mai multi fie ii lasa rece fie ii ameteste si ii descurajeaza in incercarea de a intelege mai mult.

Scopul lucrarii date este de a-l pune in actualitate pe omul ?studioso? cu posibilitatile oferite de internet la accesarea informatie si utilizarea ulterioara a acesteia in scopuri proprii. De asemenia, imi propun ca prin lucrarea data persoana fizica sa obtina o idee si informatie mai larga privind posibilitatile proprii de promovare personala si a unei afaceri prin intermediul internetului utilizind web-siturile.

In cadrul primului capitol voi demonstra, pe cit e posibil, ca E-afacerile ocupa un segment important in piata afacerilor globale. In primul capitol voi prezenta prin intermediul unor exemple eficacitatea utilizarii internetului prin demonstrarea posibilitatilor largite ale E-learningului, care dupa cum se pare a avut un impact neastptat de mare asupra societatii contemporane. De asemeni voi aduce exemple ale utilizarii Internetului in realizarea unei afacere precum si utilizarea acestuia drept sursa principala de realizare ale bunurilor unui agent economic.

Modalitatea de afisare a informatiilor pe internet are loc in mare parte prin intermediul Web-Siturilor, astfel ca in cadrul capitolului doi ma voi opri in mod special asupra acestora. O atentie deosebita o voi acorda clasificarii acestora din diferite puncte de vedere. Ulterior in acest capitol voi atrage atentia asupra principiilor de administrare a afacerilor pe internet. Datorita faptului ca aceasta lucrare va fi concentrata asupra eficientei economice a sit-urilor web, voi analiza unele modele business de sit-uri, oprindu-ma in mod special la modelul publicitar, cel de sustinere a unor afaceri existente precum si modele de lansare a unor noi afaceri cu toate efectele pozitive ulterioare lansarii acestuia, desigur in cazul unei lansari de succes. De asemeni voi prezenta perspectivele generale ale acestor modele de afaceri precum si pe zone geografice concrete, aducind drept exemplu dezvoltzarea in ultimii ani.

Dupa ce voi da o explicatie privind tipurile existente ale web-sit-urilor si posibilitatile de utilizare ale acestora, ulterior ma voi opri asupra crearii in sine a acestuia, iar mai amanuntit asupra etapelor de creare a site-ului web, dat fiind importanta cu care trebuie tratat acest proces la fiecare din etapele crearii lui.

Am structurat aceest capitol in patru parti care reprezinta, dupa parerea mea, etape absolut obligatorii in realizarea unui site-web care sa atraga vizitatorii. In literatura de specialitate sau pe siturile care furnizeaza informatii despre webdesign probabil aceste etape, precum si pasii necesari pentru parcurgerea lor, vor fi denumite altfel. Din considerente proprii de machetare a lucrarii si pentru a fi pe cit posibil cit mai concisa eu am gasit aceste denumiri. Poate ele nu sunt cele mai sugestive, dar intelegerea si parcurgerea lor in totalitate sunt esentiale daca dorim sa obtinem o audienta maxima pentru site.