Introducere

1. Economia digitala si impactul ei asupra societatii
1.1 E-afaceri
1.2 E-lerling
1.3 Comert electronic.
1.4 Prognoze pentru dezvoltarea E-economiei
1.4.1 Prognoze generale
1.4.2 Prognoza de crestere pe regiuni aparte

2. Web-site ca baza a e- afacerilor
2.1 Clasificarea site-urilor WEB
2.1.1 Site-uri de cautare
2.1.2 Site-uri tematice
2.1.3 Portaluri
2.1.4 Locatii corporative
2.1.5 Locatii comerciale
2.2 Business modele de site-uri
2.2.1 Modelul publicitar
2.2.2 Modelul de sustinere al afacerii existente
2.2.3 Modelul lansarii unei noi afaceri
2.3 Perspectivele modelelor de afaceri

3. Etape de creare a site-ului web
3.1 Proiectarea unui sit web
3.1.1 Planificare
3.1.2 Machetare
3.1.3 Programare
3.2 Publicare
3.3 Promovarea sitului
3.4 Evaluarea eficacitatii economice a site-ului

Concluzie
Bibliografie
Anexa

Cuprins

Vizitatori


Toate Drepturile Rezervate ©2004
Marina Nicoara

1.3 Comert electronic. ( e-commerce )

În ultimul deceniu, Internetul a evoluat într-o unealta formidabila având un impact major în toate aspectele vietii. La fiecare jumatate de an apar schimbari asa de importante încât este imposibil de prevazut unde se va ajunge în urmatorii 10 ani. În prezent, participam cu totii la o revolutie care are loc în comert si telecomunicatii. Marile companii ale secolului îsi vor avea originile în aceasta decada.

Comert electronic înseamna, în acceptiune "traditionala", utilizarea în retele cu valoare adaugata a unor aplicatii de tipul transferului electronic de documente (EDI), a comunicatilor fax, codurilor de bare, transferului de fisiere si a postei electronice. Extraordinara dezvoltare a interconectivitatii calculatoarelor în Internet, în toate segmentele societatii, a condus la o tendinta tot mai evidenta a companiilor de a folosi aceste retele în aria unui nou tip de comert, comertul electronic în Internet, care sa apeleze- pe lânga vechile servicii amintite- si altele noi. Este vorba, de exemplu, de posibilitatea de a se efectua cumparaturi prin retea consultând cataloage electronice "on" pe Web si platind prin intermediul cartilor de credit sau a unor portmonee electronice.

Pentru altii, comertul Internet reprezinta relatiile de afaceri care se deruleaza prin retea între furnizori si clienti, ca o alternativa la variantele de comunicatii "traditionale" prin fax, linii de comunicatii dedicate sau EDI pe retele cu valoare adaugata.

În fine, o alta forma a comertului Internet implica transferul de documente - de la contracte sau facturi pro-forma, pâna la imagini sau înregistrari vocale."

Comertul electronic acopera de fapt urmatoarele operatiuni de afaceri:

  • stabilirea de contacte cu clientii .
  • schimbul de informatii .
  • asistenta pre- si post- vînzare plati electronice .
  • distributie si logistica întreprinderi virtuale .
  • activitati comerciale desfasurate în comun (shared) între mai multe companii.
Comertul electronic cuprinde de asemenea o foarte larga arie de tehnologii, cum ar fi:
  • Internet/World Wide Web
  • e-mail
  • fax
  • schimburi electronice de date
  • plati electronice.
Comertul electronic este unul din cele mai importante elemente ale afacerilor electronice. Prin comert electronic (e-comert) se subîntelege orice forma de întelegeri cu privire la afaceri, la care conlucrarea între parti are loc în mod electronic în loc de schimb sau contact fizic între parti si în urma careia dreptul de utilizare sau proprietate a marfii sau serviciului este transmis de la o persoana la alta.
Comertul electronic poate avea urmatoarea clasificare:
  • business-business (B2B)
  • business-consumator (B2C)
  • business-administratie (B2A)
  • consumator-administratie (C2A)
  • consumator-consumator (C2C)

Business-Business

Aceasta directie include în sine toate nivelurile de conlucrare între companii. Aici pot fi utilizate tehnologii speciale sau standarde de schimb de date, spre exemplu EDI. Este greu de supraevaluat beneficiul unei asemenea colaborari. De exemplu dealer-ul are posibilitatea de a plasa comenzile desinestatator si de a urmari executarea acestora, lucrînd cu baza de date a celui care livreaza marfa. De asemenea si cel ce livreaza, fiind conectat la baza de date a depozitului, poate operativ sa urmareasca rezervele partenerului si în acelati timp are posibilitate de a le complecta la timp. Astfel de exemple pot fi gasite în orice sfera de conlucrare între întrprinderi.

Business-Utilizator

Baza acestei directii este comertul electronic cu amanuntul. În internet la etapa actuala sunt prezente un numar impunator de magazine virtuale, oferind o gama larga de produse si servicii utilizatorilor finali.

Business-Administratie

Cooperarea businesului si administratiei include legaturile de afacere a structurilor comerciale cu organizatiile statale, începînd cu structurile de administratie locale si terminînd cu organitzatiile internationale.
De exemplu în ultima perioada se observa o tendinta a organizatiilor statale din tarile dezvoltate precum si a celor ale organizatiilor internationale de a utiliza activ internetul pentru achizitionarea bunurilor si serviciilor.

Consumator-Administratie

Aceasta directie este mai putin dezvoltata însa are un potential destul de ridicat, care poate fi utilizat în organizarea cooperarii între organizatiile statale si consumatori cu deosebire în sfera sociala si a impozitarii.

Consumator-Consumator

Consumator-consumator este ultima categorie mentionata în cadrul comertului electronic. Eceasta directie mai are un drum lung de parcurs, însa ea deja are un rol foarte important. Aceasta directie le permite consumatorilor de a comunica între ei cu scopul schimbului de informatie comerciala. Aceasta poate fi schimb de experienta la procurarea unuia sau altui bun, schimb de experienta privind conlucrarea cu o întreprindere sau alta, precum si multe altele. Catre aceasta categorie se refera si forma de comercializare prin licitatie între persoanele fizice.

DE CE ESTE IMPORTANT COMERTUL ELECTRONIC?

Comertul electronic a incetat sa mai fie un vis futuristic. El are loc acum, iar succesele sunt numeroase si evidente. El are loc peste tot in lume, comertul electronic fiind in esenta global atat ca si concept cat si ca realizare. El are loc foarte rapid, urmand indeaproape dezvoltarea rapida a systemelor Internet si World Wide Web. Impactul comertului electronic asupra firmelor si asupra societatii va fi deosebit atat ca intindere cat si ca intensitate. Impactul asupra firmelor: comertul electronic ofera ocaziiunice de reorganizare a afacerilor, redefinire a pietelor sau crearea de noi piete. Initiativele de comert electronic pot genera scaderi ale costurilor, cresteri ale veniturilor si eficienta operationala pentru companiile care urmaresc sa dobândeasca un avantaj în mediul economic competitiv din zilele noastre.