Introducere

1. Economia digitala si impactul ei asupra societatii
1.1 E-afaceri
1.2 E-lerling
1.3 Comert electronic.
1.4 Prognoze pentru dezvoltarea E-economiei
1.4.1 Prognoze generale
1.4.2 Prognoza de crestere pe regiuni aparte

2. Web-site ca baza a e- afacerilor
2.1 Clasificarea site-urilor WEB
2.1.1 Site-uri de cautare
2.1.2 Site-uri tematice
2.1.3 Portaluri
2.1.4 Locatii corporative
2.1.5 Locatii comerciale
2.2 Business modele de site-uri
2.2.1 Modelul publicitar
2.2.2 Modelul de sustinere al afacerii existente
2.2.3 Modelul lansarii unei noi afaceri
2.3 Perspectivele modelelor de afaceri

3. Etape de creare a site-ului web
3.1 Proiectarea unui sit web
3.1.1 Planificare
3.1.2 Machetare
3.1.3 Programare
3.2 Publicare
3.3 Promovarea sitului
3.4 Evaluarea eficacitatii economice a site-ului

Concluzie
Bibliografie
Anexa

Cuprins

Vizitatori


Toate Drepturile Rezervate ©2004
Marina Nicoara

Concluzie

Se mai poate spune foarte multe la tema data, poate în cadrul tezei de licenta va avea o desfasurare mai ampla, însa aceasta lucrare a avut tendinta de a arata si demonstra unele tendinte si linii generale privind tematica data. Un lucru este cert, în urma citirii acestei lucrari, putem afirma cu certitudne ca internetul si modul de utilizare a acestuia, modul de afisare a diferitor tipuri de informatii prin intermediul acestuia, nu mai are deja un rol secundar în viata de zi cu zi a multor oameni, dar cel mai imoprtant, aceste elemente ale lumii digitale au devenit de neînlocuit. Web-ul astazi, ca si cel de ieri si cel de mâine se afla într-o continua transformare si metamorfoza care pe cei mai multi fie îi lasa rece fie îi ameteste si îi descurajeaza în încercarea de a întelege mai mult.

Scopul propus de aceasta lucrare a fost de a aduce la cunostinta omului “studioso” posibilitatile oferite de internet în accesarea la informatie si utilizarea ulterioara a acesteia în scopuri proprii. De asemeni sper ca prin lucrarea data persoana fizica sa obtina o idee si informatie mai larga privind posibilitatile promovarii personale si a unei afaceri prin intermediul internetului utilizînd web-siturile.

În cadrul primului capitol am demonstrat, ca E-afacerile ocupa un segment important în piata afacerilor globale, acaparînd pe an ce trece un segment tot mai mare a acesteia. În primul capitol de asemeni am adus unele exemple care arata eficacitatea utilizarii internetului prin demonstrarea posibilitatilor largite ale E-learningului, care dupa cum se pare a avut un impact neastptat de mare asupra societatii contemporane. Se stie de minune cîta lume obtine acces, utilizeaza, si retransmite informatii astfel.

De asemenea am adus o serie de exemple ale utilizarii Internetului în calitate de domeniu de desfasurare a unei afaceri precum si utilizarea acestuia drept sursa principala de realizare ale bunurilor unui agent economic, adica utilizarea internetului ca sursa principala de comercializare. Sper ca ati atras atentia cu cît s-a marit cifra afacerilor încheiate pe internet în ultima perioada, dar mai mult de atît putem afirma ca aceasta evolutie a atras dupa sine dezvoltarea unor alte domenii adiacente.

În cadrul capitolului doi m-am oprit asupra modalitatilor de afisare a informatiilor pe internet care are loc în mare parte prin intermediul Web-Siturilor. O atentie deosebita am acordat-o clasificarii acestora din diferite puncte de vedere. Clasificarea cea mai eficienta fiind: site-uri de cautare (Cataloage, indexuri), site-uri tematice (de initiere în careva tematica), portaluri, locatii corporative, locatii comerciale, alte tipuri de site-uri.

Datorita faptului ca aceasta lucrare este concentrata asupra eficientei economice a sit-urilor web, am analizat unele business modele de sit-uri, oprindu-ma în mod special la modelul publicitar, cel de sustinere a unor afaceri existente precum si modele de lansare a unor noi afaceri cu toate efectele pozitive ulterioare lansarii acestuia, desigur în cazul unei lansari de succes. De asemeni am prezentat perspectivele generale ale acestor modele de afaceri precum si în cadrul unor zone geografice concrete, aducînd ca exemplu dezvoltzarea în ultimii ani. Dupa cum ati putut observa a avut o dezvoltare cu avînt, si nu se stie cînd va fi ea limitata.

Evidentierea site-urilor comerciale functionale permite solutionarea a doua probleme care stau în fata posesorilor acestora: atragerea vizitatorilor pe server precum si atragerea ulterioara în rînduri repetate a acestora. Vizita initiala a serverului depinde de grupa de servere care administreaza traficul, datorita carora vizitatorul are posibilitatea de a lua cunostinta de existenta serverului. Însa succesul ulterior poate fi atins doar în cazul unui numar mare al vizitelor repetate, care au loc ca urmare a capacitatii serverului de a îndeplini functiile de grupa a doua, adica prestarea unor servicii calitative vizitatorilor – informatii, comercializarea bunurilor sau îndeplinirea unor alte dorinte ale vizitatorilor.

Dupa ce am dat o explicatie privind tipurile existente ale web-sit-urilor si posibilitatile de utilizare ale acestora, ulterior m-am oprit asupra crearii în sine a acestuia, iar mai amanuntit asupra etapelor de creare a site-ului web, dat fiind importanta cu care trebuie tratat acest proces la fiecare din etapele crearii lui. Se poate usor observa ca crearea unui site necesita o atitudine destul de serioasa si deseori nu destul de ieftina pentru asigurarea lansarii unui site calitativ, care sa aiba succes la vizitatori.

Acest ulim capitol l-am structurat în patru parti care reprezinta , dupa parerea mea, etape absolut obligatorii în realizarea unui sit web care sa atraga vizitatorii, astfel eforturile dupa cum ati putut vedea nu pot fi considerate zadarnice. În literatura de specialitate sau pe siturile care furnizeaza informatii despre webdesign probabil aceste etape, precum si pasii necesari pentru parcurgerea lor, pot fi denumite si altfel. Din considerente proprii de machetare a lucrarii si pentru a fi cît mai concisa eu am gasit aceste denumiri. Poate ele nu sunt cele mai sugestive, dar întelegerea si parcurgerea lor în totalitate sunt esentiale daca dorim sa obtinem o audienta maxima pentru situl nostru existent.

Astfel sper ca prin acesta lucrare am reusit sa demonstrez pe cît este de imoprtanta problema data, ce impact are ea asupra societatii contemporane, iar cel mai important lucru, cum poate un om de rînd utiliza toate acestea în interesele proprii, iar în mod special în promovarea sa ca persoana.