Introducere

1. Economia digitala si impactul ei asupra societatii
1.1 E-afaceri
1.2 E-lerling
1.3 Comert electronic.
1.4 Prognoze pentru dezvoltarea E-economiei
1.4.1 Prognoze generale
1.4.2 Prognoza de crestere pe regiuni aparte

2. Web-site ca baza a e- afacerilor
2.1 Clasificarea site-urilor WEB
2.1.1 Site-uri de cautare
2.1.2 Site-uri tematice
2.1.3 Portaluri
2.1.4 Locatii corporative
2.1.5 Locatii comerciale
2.2 Business modele de site-uri
2.2.1 Modelul publicitar
2.2.2 Modelul de sustinere al afacerii existente
2.2.3 Modelul lansarii unei noi afaceri
2.3 Perspectivele modelelor de afaceri

3. Etape de creare a site-ului web
3.1 Proiectarea unui sit web
3.1.1 Planificare
3.1.2 Machetare
3.1.3 Programare
3.2 Publicare
3.3 Promovarea sitului
3.4 Evaluarea eficacitatii economice a site-ului

Concluzie
Bibliografie
Anexa

Cuprins

Vizitatori


Toate Drepturile Rezervate ©2004
Marina Nicoara

3.1.2 Machetare

Prin machetarea unei pagini web se întelege modul cum sunt aranjate elementele constitutive ale unei pagini: continut, grafica, legaturi, sistem de navigare, elemente multimedia, etc.

În cadrul aceluiasi proces de machetare se va analiza structura paginii. Pentru ca toate informatiile sa fie prezentate într-un mod atractiv si original, o pagina web poate sa fie simpla sau împartita în :

  • cadre
  • tabele simple
  • tabele multiple sau imbricate
  • combinatie a acestor elemente

Felul cum vor fi aranjate elementele componente într-o pagina web depinde numai de imaginatia si bunul gust al fiecaruia.
E de dorit sa facem o buna impresie cu prima pagina. Aceasta trebuie sa fie deosebit de atractiva si interesanta si sa arate în mod clar ce contine restul sitului.

Sa nu uitam ca dispunem de aproximativ 15 secunde pentru a capta atentia cititorilor.
În general, vizitatorii nu vor sa fie bombardati numai cu oferte de vânzare ale unor produse sau servicii. Încercînd sa le oferim cît mai multe informatii si articole folositoare. Putem sa le oferim chiar si cadouri gratuite .

Cînd începem operatiunea de machetare a sitului, trebuie sa luam în calcul urmatoarele elemente :

  • stilul pe care-l vom imprima pe pagini.
  • elementele componente ale unei pagini web
  • continut
  • grafica
  • legaturi
  • sistem de navigare
  • elemente multimedia
  • modul de împartire în pagina
  • cadre ( frames )
  • tabele

Stil

Asa cum se poate usor observa, ziarele si revistele acorda o mare importanta stilului în care apar. Acesta trebuie sa fie unitar si usor de recunoscut, în comparatie cu alte publicatii similare. La fel trebuie sa fie realizat si un site web. Vizitatorii trebuie sa recunoasca fara dificultate un anumit stil, o anumita tusa pe care trebuie s-o imprimam paginilor web. Ceea ce înseamna ca va trebui sa gasim o nota deosebita, un aranjament ingenios pentru aceste pagini. Ele trebuie sa se diferentieze net si chiar sa iasa în evidenta, în multimea siturilor web. Cu toate acestea, va trebui sa pastram un stil unitar.

Folosirea unui design unitar mai are si un alt avantaj major: atunci cînd dorim sa adaugam o noua pagina, formatul general îl avem deja si nu trebuie decît sa adaugam continutul. În acest caz, nu va trebui decît sa urmarim ca machetarea paginii sa se înscrie firesc în modul de prezentare general.

Acest lucru se poate realiza prin :

  • stilul de scriere
  • modul de aranjare în pagina
  • folosirea spatiilor goale

Stilul de scriere

Atunci cînd analizam stilul de scriere pentru pagina web, trebuie sa tinem cont de faptul ca un text pe ecranul monitorului se va citi mai greoi si mai încet ( în medie cu 20% ) decît textul tiparit.
Stilul de scriere ( felul fonturilor, dimensiunea, culorile, etc. ) trebuie sa fie similar pentru toate paginile. În acest fel, cititorul se va familiariza mai usor cu paginile pe care le-am creat.
E de dorit a nu folosi o varietate prea mare de fonturi pentru aceeasi pagina Fonturile uzuale sunt ARIAL si TIMES NEW ROMAN. Mai putem folosi si VERDANA sau COURIER, care dau o nota de modernitate paginilor web. Aceste fonturi sunt acceptate de toate browserele. Putem sa folosim si fonturi mai " exotice " dar în acest caz riscam ca vizitatorii care nu au instalat fontul respectiv sa nu poata vizualiza paginile respective.

A NU FOLOSI TEXT ÎN CARE EXISTA NUMAI LITERE MARI.
ACEST TEXT SE CITESTE MULT MAI GREU SI ÎN PLUS, CITITORUL VA AVEA SENZATIA CA ESTE AGRESAT VIZUAL.

De asemenea, nu este recomandabila folosirea textelor care clipesc (blink text) si a textelor care defileaza ( scroling marques ).
Pentru a da o nota deosebita continutului, putem sa scriem prima litera a unui paragraf cu un alt font, alta dimensiune si o alta culoare. Bineînteles ca acest lucru va lua mai mult timp, dar rezultatele vor fi deosebite.

Se poate încerca si folosirea unei culori atractive pentru text, dar în acest caz trebuie sa ne asiguram ca exista un contrast suficient de mare între aceasta culoare si culoarea fundalului . În caz contrar, lizibilitatea va fi mult mai scazuta iar cititorii vor obosi curînd si în consecinta vor renunta sa mai navigheze prin paginile sitului.

Pagina web nu trebuie sa arate ca un bloc masiv de text. Se poate de împartit continutul în bucati mai mici, numite paragrafe. Fiecare paragraf contine una sau mai multe propozitii si este separat de celelalte paragrafe sau de titlu prin spatii goale. În acest mod, textul se poate citi mult mai usor si fara a obosi ochii.

Grafica

Grafica se foloseste, în principal, pentru îmbunatatirea aspectului unui site si cresterea atractivitatii acestuia. Imaginile mai sunt folosite si pentru sublinierea unui text sau al mesajului transmis de o pagina web. Este recomandat sa includem însa numai imaginile absolut necesare si care sunt într-adevar valoroase.

Nu trebuie ca pagina web sa arate ca o însusire de imagini, indiferent cît de remarcabile ar fi acestea. În aceasta situatie, pagina va arata ca un brad de Craciun, iar mesajul pe care dorim sa-l transmitem va fi mult diluat.

Exista si exceptii, reprezentate de siturile web specializate si construite exclusiv pentru oferirea de imagini grafice, gratuite sau contracost. În acest caz, se folosesc thumbnails.

Legaturi

Atunci cînd se realizeaza machetarea sitului, o mare atentie trebuie acordata legaturilor ( hyper-legaturi ) .

Acestea pot fi :

  • interne ( catre alte pagini din interiorul sitului )
  • externe ( catre alte situri din Internet )

Pentru a crea o legatura externa trebuie sa cunoastem URL-ul sitului respectiv. Pentru operativitate, putem sa adunam toate legaturile externe pe care planuim sa le folosim si sa le punem într-un fisier text denumit, de ex., " legaturi.txt ".

Pentru multi surferi pe web, un text în culoarea albastra, subliniat, reprezinta o legatura nevizitata.
O legatura vizitata apare ca un text în culoarea rosie sau purpurie, de asemenea subliniat. Acestea sunt culorile standard pentru legaturi si este bine sa le folosim ca optiune de baza. Putem sa folosim pentru legaturi si un text boldat, marit sau asezat între linii verticale. Textul legaturilor trebuie sa fie scurt si la obiect.

De exemplu, în propozitia urmatoare consider ca nu s-a utilizat o formulare adecvata: " Apasati aici pentru a obtine mai multe informatii despre motoarele de cautare si directoare". În locul acesteia, ar parea mult mai natural sa folosim urmatoarea constructie verbala: " Promovarea eficienta a unui site se poate face cu motoare de cautare si directoare".

Pentru o buna navigare, trebuie de pus o legatura catre pagina principala în toate paginile componente. Acest lucru este deosebit de util deoarece vizitatorii sau robotii motoarelor de cautare pot ajunge, urmînd o legatura externa, la o pagina interioara. De aici, ei trebuie sa ajunga, fara dificultate, la pagina principala pentru a se edifica asupra scopului si continutului sitului. În final, trebuie sa ne asiguram ca am testat toate legaturile interne si externe .
Daca am folosit un editor HTML putem sa folosim optiunea de verificare a legaturilor, care va afisa un tabel cu situatia fiecarei legaturi. De asemenea, putem sa folosim si programe specializate (link checker = verificatoare de legaturi), accesibile gratuit sau în versiune shareware pe Internet.

În continuare sunt prezentate, cîteva adrese web de unde putem sa încarcam aceste programe :

Navigare

Internetul, prin chiar natura sa, permite saltul de la o pagina web la alta, printr-o simpla apasare de buton. Nu este un proces liniar, cum este de exemplu citirea unei carti. Desi aceasta flexibilitate constituie un mare avantaj, realizarea unui sistem de navigare eficient nu este un lucru usor.

Un continut interesant si o navigare usoara reprezinta cele doua componente principale ale unui site bine întocmit. Dar chiar si cel mai atractiv continut este nefolositor daca nu este pus în evidenta de un sistem de navigare clar si consistent.

Aceasta înseamna ca nu trebuie sa lasam cititorul sa pescuiasca dupa informatii. Trebuie sa-i oferim tot sprijinul posibil, prin realizarea unui meniu de navigare bine structurat.

Meniul de navigare

Meniul este o reprezentare grafica sau de tip text a continutului si este adesea încorporat în tema generala a sitului. Meniul principal trebuie sa furnizeze trimiteri rapide si directe la sectiunile si informatiile disponibile dintr-un site web. El va fi realizat într-o forma practica si atractiva.
Locul obisnuit pentru plasarea meniului principal este în partea stânga a ecranului dar el mai poate fi plasat si în partea dreapta sau în partea superioara a paginii web. Sectiunile meniului vor fi denumite astfel încât sa ofere o descriere concisa si sugestiva a paginilor web care vor fi accesate.

Cîteva dintre schemele de navigare cele mai des întîlnite sunt urmatoarele :

  • legaturi text
  • harti grafice ( imagemaps )
  • butoane de navigare
  • meniuri tip lista derulanta ( generate cu Javascript , CGI )
  • pagini generate dinamic
  • harta sitului ( site map )

De multe ori, începatorii si chiar netsurferii mai versati se pot încurca atunci cînd folosesc un sistem de navigare mai complicat.
Din aceasta cauza, se recomanda de realizat si o pagina web continînd o harta a sitului. Pentru ca harta sa poata fi gasita usor e de dorit de pus o legatura directa catre aceasta în fiecare meniu de navigare.
Aceasta harta este utila si atunci cînd se doreste cautarea rapida a unei informatii sau a unui subiect, fara a fi nevoie sa se navigheze prin tot situl. Ea trebuie sa fie clara si logica si în acelasi timp sa afiseze corect structura sitului. Mai poate fi realizata sub forma de tabel, arbore de legaturi,etc.
Cheia pentru o navigare usoara este o buna organizare. Cu cît situl va fi mai mare si mai complex, cu atît va fi mai dificila sarcina organizarii acestuia si realizarii unui sistem de navigare consistent.

Cadre

Cadrele ne permit sa afisam doua sau mai multe pagini web, în acelasi timp, prin împartirea ecranului în mai multe sectiuni independente. Initial, cadrele au fost o inovatie a firmei Netscape dar pe parcurs ele au fost folosite din ce în ce mai mult si tot mai multe browsere le-au acceptat.
Ele reprezinta o metoda controversata de machetare a unei pagini web. În rîndul web-designerilor exista sustinatori si adversari ai folosirii cadrelor ca o solutie eficienta de aranjare în pagina. De aceea, înainte de a ne hotarî asupra folosirii cadrelor în situl nostru, analizam modul cum dorim sa organizam si sa structuram paginile web. Folosirea cadrelor prezinta atît avantaje cît si dezavantaje.

Tabele

Tabelele sunt folosite atît pentru o machetare eficienta cît si pentru a face mai atractive diversele elemente componente ale unei pagini web. Ele permit o împartire a paginii în sectiuni si o pozitionare precisa a textului sau imaginilor în interiorul paginii.
Putem crea margini sau borduri de diferite dimensiuni si culori. De asemenea, se poate încapsula continutul în celulele tabelului pentru a permite alinierea textului si a limita lungimea liniilor. De oarece, bordura tabelelor nu este totdeauna necesara si uneori poate avea un aspect neplacut, se poate renunta la ea prin folosirea atributului "BORDER = 0". Atunci cînd folosim tabele, putem sa setam o latime fixa, în pixeli, sau o latime relativa la dimensiunea ecranului, în procente.
De exemplu, daca folosim atributul WIDTH=80%, continutul va fi afisat pe 80% din latimea ecranului. În acest caz, afisarea continutului se adapteaza mai usor la diferitele tipuri de monitoare sau rezolutii ale acestora. Setarea latimii în procente se face mai ales la paginile unde exista mult text si unde nu este necesara o formatare precisa. Pe de alta parte, tabelele definite cu o latime fixa în pixeli vor ramîne neschimbate. În acest caz, daca se foloseste o rezolutie marita va apare un spatiu alb, în afara tabelului care va da uneori o imagine neplacuta. În schimb, setarea unei latimi fixe va permite un control ridicat al printarii, realizînd o tiparire fara întreruperi laterale ale paginii web respective.

O machetare similara se poate realiza si cu ajutorul cadrelor.
Dupa parerea mea folosirea unui tabel este mai indicata deoarece în acest mod vom avea mai mult control asupra elementelor paginii web, decît în cazul utilizarii cadrelor.