Introducere

1. Economia digitala si impactul ei asupra societatii
1.1 E-afaceri
1.2 E-lerling
1.3 Comert electronic.
1.4 Prognoze pentru dezvoltarea E-economiei
1.4.1 Prognoze generale
1.4.2 Prognoza de crestere pe regiuni aparte

2. Web-site ca baza a e- afacerilor
2.1 Clasificarea site-urilor WEB
2.1.1 Site-uri de cautare
2.1.2 Site-uri tematice
2.1.3 Portaluri
2.1.4 Locatii corporative
2.1.5 Locatii comerciale
2.2 Business modele de site-uri
2.2.1 Modelul publicitar
2.2.2 Modelul de sustinere al afacerii existente
2.2.3 Modelul lansarii unei noi afaceri
2.3 Perspectivele modelelor de afaceri

3. Etape de creare a site-ului web
3.1 Proiectarea unui sit web
3.1.1 Planificare
3.1.2 Machetare
3.1.3 Programare
3.2 Publicare
3.3 Promovarea sitului
3.4 Evaluarea eficacitatii economice a site-ului

Concluzie
Bibliografie
Anexa

Cuprins

Vizitatori


Toate Drepturile Rezervate ©2004
Marina Nicoara

3.2 Publicare

În aceasta etapa, sa presupunem ca am terminat realizarea efectiva a sitului web pe calculatorul nostru. În continuare, va trebui sa ne gîndim la alegerea unui nume de domeniu pentru situl respectiv. Acest nume trebuie sa fie sugestiv si sa simbolizeze afacerea noastra.
Dupa aceea va trebui sa alegem o gazda web. La fel ca si numele de domeniu, avem de ales între obtinerea unei gazde web gratuite sau o gazduire ( web hosting ) contracost, în schimbul unor facilitati suplimentare.

Apoi urmeaza etapa de transfer efectiv al fisierelor ( prin FTP ) între calculatorul nostru si gazda web pe care am ales-o. Daca am folosit un editor HTML ( Microsoft Front Page sau Macromedia Dreamweaver, de exemplu ), avem posibilitatea sa folosim optiunile de transfer de fisiere incluse în aceste programe.

Dupa ce am realizat transferul fisierelor sunt obligatorii operatiunile de verificare finala si validare HTML. Trebuie precizat ca verificarile paginilor web vor trebui sa fie efectuate si ca etape intermediare, pe parcursul realizarii efective a sitului web.

În final, va trebui sa întretinem si sa actualizam situl. Daca dorim ca vizitatorii sa revina si acesti pasi trebuie urmariti cu maxima atentie.

Nume de domeniu

Pentru ca situl nostru sa capete o identitate online, va trebui sa ne hotarîm asupra unui nume de domeniu. Acest lucru înseamna ca netsurferii vor gasi situl respectiv daca vor introduce în casuta browserului numele de domeniu pe care ni l-am ales. În functie de specificul sitului si de bugetul alocat, putem opta pentru una din cele doua variante :

  • Nume de domeniu propriu ( contracost )
  • Nume de domeniu furnizat de o firma ( gratuit )

Nume de domeniu propriu

Are forma: www.numedomeniu.com

Cînd alegem un nume de domeniu, acesta trebuie sa fie scurt si sa aiba un înteles. El trebuie sa dea o idee clara despre situl sau afacerea online data. De asemenea, trebuie sa fie usor de scris si de memorat. Nu trebuie sa contina caractere speciale ca de exemplu : _ , - , # , sau ~ .

Pentru a evita surprizele neplacute, este bine sa facem o lista cu 5 sau 10 nume de domeniu care ni se par acceptabile si apoi sa verificam daca mai sunt disponibile. Pentru aceasta vizitam baza de date Internic'S Whois ( Network Solutions ). Aceasta este o organizatie care centralizeaza procesul de înregistrare al numelor de domenii pe Internet si are adresa web urmatoare: http://www.networksolutions/cgi-bin/whois/whois

Dupa ce ne-am hotarît asupra unui nume de domeniu disponibil, putem sa ne înregistram online în cîteva minute. Taxa de înregistrare este de la 19 €/an. (pentru detalii)

Nume de domeniu gratuit

Daca dorim sa realizam o pagina web personala sau dorim sa învatam mai multe despre webdesign si/sau nu avem bani suficienti, putem sa obtinem foarte usor un nume de domeniu gratuit. Exista multe situri ale unor firme care ne ofera nume de domenii gratuite. În general aceste situri ofera si gazduire gratuita plus un cont de e-mail. Tot ce avem de facut este sa accesam situl lor si sa completam un formular online. În cîteva minute vom avea la dispozitie un nume de domeniu de forma:
http://www.nume_gazda_web.com/~numeledvs

Gazde web

Gazda web ( host web ) reprezinta de fapt un server sau o grupare de mai multe servere care ne pun la dispozitie suficient spatiu pe harddisk pentru a transfera fisierele care constituie situl nostru. În principiu, putem sa gazduim situl si pe propriul calculator, dar în acest caz avem nevoie de o legatura la Internet 24 ore din 24 ore si o conectare foarte rapida de tipul T1 sau T3. Acest lucru ne poate costa pîna la cîteva mii de dolari pe luna. De aceea, este bine sa optam pentru un serviciu de gazduire web care ne poate asigura accesul neîntrerupt al vizitatorilor la site si asistenta online.

Gazduire web gratuita sau platita?

Exista mai multe motive pentru care unele companii ofera gazduire web gratuita:

  • construiesc o întreaga comunitate si interesul lor este de a atrage cît mai mult public
  • îsi promoveaza produsele si/sau serviciile lor
  • doresc sa afisam banerul lor sau sa folosim domeniul lor în URL-ul paginilor noastre

Gazduirea gratuita poate fi folosita temporar. De oarece, domeniul pe care l-am primit reprezinta un subdirector al domeniului principal, nu putem sa obtinem o pozitie avansata într-o lista furnizata de motoarele de cautare sau directoare.
În plus, firmele respective ofera un spatiu limitat care se poate dovedi insuficient odata cu cresterea volumului de informatii sau de imagini folosite. E de recomandat sa începem cu un serviciu de gazduire gratuit pîna vom capata experienta si vom cîstiga ceva bani din afacerea online. Dupa aceea nu este suficient numai sa cumparam un domeniu propriu si va trebui sa folosim un serviciu de gazduire profesional.

Unul dintre cel mai bune servicii de gazduire profesional le acorda Adpixel.biz.

Transfer

Dupa ce am ales numele de domeniu si am stabilit care va fi gazda web, va trebui sa transferam fisierele care alcatuiesc situl web. Aceste fisiere vor fi transferate de pe calculatorul nostru, pe unul din serverele ( calculatoarele ) puse la dispozitie de compania care ne asigura gazduirea web. Transferul fisierelor se face prin FTP ( File Transfer Protocol ).

Cum se foloseste FTP ?

Dupa ce am instalat un program FTP trebuie sa învatam sa-l folosim deoarece programele difera între ele. De citit cu atentie instructiunile si apoi de facut cîteva încercari pentru a ne obisnui cu programul FTP. A nu uita sa cream mai întîi doua directoare test pe calculatorul nostru, numite Upload si Download.(vezi Anexa1)
Apoi selectam cîteva fisiere test si le copiem în directorul Upload. Accesam programul FTP si ne conectam la Internet. Selectam optiunea upload în programul FTP si directorul Upload din calculatorul nostru. Selectam fisierele test care trebuie transferate. Odata ce au fost încarcate, fisierele test ar trebui sa se vada în fereastra FTP.
Acum selectam optiunea download si încarcam cîteva fisiere în directorul Download. Repetam de cîteva ori pîna ne obisnuim cu programul FTP. A avea grija ca în final sa stergem toate fisierele test din calculatorul gazda înainte de a începe transferul final al fisierelor.
Daca vedem o optiune în programul FTP referitoare la tipul de fisiere, folosim ASCII cînd transferam fisiere HTML si binary cînd transferam fisiere grafice. Sau, daca optiunea ne este permisa selectam auto-detect si programul va face acest lucru automat.
Majoritatea programelor FTP sunt setate sa foloseasca Portul 21. A nu schimba aceasta setare pîna nu ni se indica sa folosim un Port diferit. În majoritatea cazurilor putem ignora alte optiuni ca: Use firewall, PASV mode, Description, etc.
Verificam numele fisierului înainte de a-l încarca. Asigurîndu-ne ca nu folosim majuscule. În acest caz nu vor putea fi accesate calculatoarele gazda care folosesc mediul UNIX .
Cînd dorim sa realizam transferul fisierelor ne asiguram ca am mutat toate fisierele de care aveam nevoie într-un singur director. În final , transferam toate fisierele ( html, gif/ jpeg, midi, etc. ) în directorul care-l avem la dispozitie pe serverul FTP. Verificam înca o data daca au fost transferate toate fisierele.

Verificare si testare

Dupa ce am transferat prin FTP toate fisierele sitului nostru, trebuie sa ne asiguram înca o data ca nu exista erori si totul functioneaza asa cum trebuie. De aceea, trebuie sa parcurgem urmatoarele etape:

  • navigam prin fiecare pagina si ne asiguram ca toate legaturile interne si externe, butoanele de navigare sunt active. Pentru a realiza acest lucru putem sa folosim un verificator de legaturi " link checker "
  • verificam din punct de vedere gramatical si ortografic textul din fiecare pagina. Daca textul este în limba engleza putem folosi verificatorul gramatical din MS Word, " automated spell checker "
  • încercam sa tiparim fiecare pagina web si apoi verificam modul de aranjare în pagina, daca mai exista cuvinte scrise gresit, erori de punctuatie, etc.
  • determinam timpii de încarcare pentru fiecare pagina web. În cazul în care acestia sunt foarte mari, cautam sa reducem dimensiunile fisierelor grafice, multimedia, etc.
  • corectam toate erorile off-line si apoi retransmitem prin FTP fisierele care au fost modificate
  • facem copii dupa toate fisierele si le salvam într-un director separat pe computer si pe diskete

Întretinere si actualizare

Pentru ca situl pe care l-am creat sa aiba succes si sa atraga noi vizitatori, trebuie sa-l întretinem si sa-l actualizam periodic. Pe baza statisticilor, s-a constatat ca o pagina web neactualizata este interesanta o perioada medie de 60 de zile.
De aceea, pentru a mentine interesul vizitatorilor, un site web nu trebuie sa fie static. Daca nu oferim informatii noi sau resurse utile, vizitatorii nu vor avea nici un motiv sa mai revina iar situl nostru îsi va pierde popularitatea.

Întretinerea si actualizarea unui site web se realizeaza din urmatoarele motive :

  • pentru îmbunatatirea proiectarii si machetarii
  • pentru actualizarea sau adaugarea unor informatii suplimentare
  • pentru a raspunde comentariilor , cerintelor sau observatiilor vizitatorilor
  • pentru a corecta erorile si problemele aparute în timpul proiectarii

Asadar si dupa ce vom începe promovarea sitului web, nu trebuie sa neglijam cele doua activitati importante pentru obtinerea succesului online:

  • Întretinerea
  • Actualizarea

Întretinere

Pentru a realiza o întretinere eficienta a sitului, putem sa întocmim un plan de întretinere, etapizat în timp, care poate sa contina:

  • frecventa de actualizare
  • îmbunatatirile sau modificarile aduse
  • informatii si resurse de actualitate
  • comentariile sau recomandarile vizitatorilor

A cauta de a îmbunatati permanent cunostintele privind realizarea si promovarea siturilor web. Deoarece plasamentul în motoarele de cautare se schimba permanent, continuînd sa verificam periodic acest plasament. De asemenea, asigurîndu-ne ca ne-am înregistrat situl web în toate directoarele importante.

Actualizare

Dupa ce situl a devenit operational, vom dori sa-l actualizam. Aceasta înseamna ca putem sa-i îmbunatatim unele caracteristici si sa-i adaugam noi optiuni, ca de exemplu:

  • forma de feedback pentru vizitatori - o carte de oaspeti ( guestbook )
  • legaturi si resurse folositoare, sfaturi sau informatii recente
  • lista de discutii gratuita ( discussion list )
  • un numarator de pagina ( counter )
  • un ziar electronic ( e-zine )

Analizînd cu atentie orice feedback primit de la vizitatori si raspunzîndu-le acestora cît mai curînd posibil. Putem de asemenea sa adaugam o pagina cu noutati pe care s-o actualizam periodic.