Introducere

1. Economia digitala si impactul ei asupra societatii
1.1 E-afaceri
1.2 E-lerling
1.3 Comert electronic.
1.4 Prognoze pentru dezvoltarea E-economiei
1.4.1 Prognoze generale
1.4.2 Prognoza de crestere pe regiuni aparte

2. Web-site ca baza a e- afacerilor
2.1 Clasificarea site-urilor WEB
2.1.1 Site-uri de cautare
2.1.2 Site-uri tematice
2.1.3 Portaluri
2.1.4 Locatii corporative
2.1.5 Locatii comerciale
2.2 Business modele de site-uri
2.2.1 Modelul publicitar
2.2.2 Modelul de sustinere al afacerii existente
2.2.3 Modelul lansarii unei noi afaceri
2.3 Perspectivele modelelor de afaceri

3. Etape de creare a site-ului web
3.1 Proiectarea unui sit web
3.1.1 Planificare
3.1.2 Machetare
3.1.3 Programare
3.2 Publicare
3.3 Promovarea sitului
3.4 Evaluarea eficacitatii economice a site-ului

Concluzie
Bibliografie
Anexa

Cuprins

Vizitatori


Toate Drepturile Rezervate ©2004
Marina Nicoara

3.1.1 Planificare.

Planificarea reprezinta procesul prin care încercam sa definim în mod clar motivele pentru care dorim sa realizam un sit web, ce mijloace avem la dispozitie pentru a realiza acest lucru, care va fi publicul tinta, etc.

Întrebari preliminare.

Înainte de a investi bani, timp si energie în realizarea unui sit web propriu dar si pentru a avea o privire de ansamblu, trebuie de raspuns la cateva întrebari generale :

  • Care este scopul sitului ?
  • Care este audienta? Care este nivelul de pregatire, ce anume o intereseaza, ce fel de aptitudini si cunostinte are?
  • Ce motive ar avea oamenii sa viziteze situl?
  • Ce produse sau servicii vrem sa prezentam sau sa vindem ?
  • Cat timp preconizam ca va dura realizarea sitului? Realizam un grafic cu esalonarea în timp a etapelor pe care trebuie sa le parcurgem pentru realizarea sitului .
  • Cat de des dorim sa-l actualizam -zilnic, saptamînal, bilunar sau lunar?
  • Unde dorim sa fie gazduit situl? La propriul furnizor de servicii Internet, la un serviciu de gazduire gratuit sau la un serviciu de gazduire comercial (cu plata)?
  • Ce materiale si informatii sunt necesare pentru a crea situl?

Aspectele pe care trebuie sa le luam în vedere atunci când planificam un site- web sunt urmatoarele :

  • Scop
  • Audienta
  • Accesibilitate
  • Continut
  • Copyright
  • Efecte speciale
  • Feedback

Scop

Pentru început trebuie sa definim în mod clar obiectivul sau scopul sitului. Ce anume dorim sa realizam, cum ne propunem sa arate situl web în final? Analizînd mijloacele care ne sunt necesare si pe care le avem la dispozitie pentru atingerea tintei propuse. Notînd ce anume trebuie facut mai întâi si ce sarcini putem îndeplini ulterior.
Pe baza obiectivului stabilit si a mijloacelor disponibile putem sa ne planificam mai usor munca. De asemenea, acelasi obiectiv va influenta în mod decisiv continutul si forma de prezentare a sitului.
Care este scopul unui sit web ?

Obiectivul pe care-l urmarim atunci cînd proiectam un sit web poate fi urmatorul :

  • pentru a învata HTML
  • pentru a crea un sit web personal
  • pentru a putea intra în legatura cu alte persoane având aceleasi preocupari si interese
  • pentru a începe o afacere online si a cîstiga bani
  • pentru a extinde o afacere clasica, desfasurata offline
  • pentru a face publicitate prin intermediul Internet-ului

Cînd facem planul pentru un sit web ne amintim ca fiecare pagina web trebuie sa aiba un obiectiv precis. Acesta trebuie sa fie în concordanta cu scopul final si tema generala care a fost aleasa. Daca nu stim cum sa procedam, ne uitam la alte situri care ne-au placut si încercam sa ne inspiram din modul cum au fost realizate acestea .

Audienta

Dupa ce am stabilit care este obiectivul sitului trebuie sa vedem care vor fi utilizatorii acestuia. Audienta reprezinta publicul tinta pentru care am realizat situl. Este un element critic deoarece designul sitului si continutul acestuia sunt în strânsa legatura cu audienta. De aceea, cautam sa realizam profilul standard al utilizatorului si sa strîngem cît mai multe informatii legate de obiceiurile, interesele, actiunile, necesitatile si în general modul de viata, ale tuturor persoanelor care alcatuiesc publicul tinta.

Stabilirea audientei

Atunci cînd proiectam un site web, încercam sa raspundem la urmatoarele întrebari:

  • situl pe care-l realizam este pentru copii sau pentru adulti ?
  • vizitatorii îl vor accesa de la scoala, de la serviciu sau de acasa ?
  • cît de rapida este conexiunea lor la Internet ?
  • ce hardware sau software folosesc ?

Cele mai bine planificate si realizate situri web pot avea un aspect total diferit, în functie de software-ul si echipamentele hardware pe care le folosesc vizitatorii. Acest lucru se explica prin faptul ca surferii pe web folosesc o gama larga de calculatoare si monitoare, precum si modemuri cu viteze de conectare diferite.(vezi Anexa1)
În plus, browserele folosite au caracteristici diferite iar unele lucreaza numai în mod text. Pentru a complica lucrurile, multe persoane au dezactivate optiunile de încarcare ale imaginilor sau optiunile referitoare la Javascript si Java.
Daca dorim neaparat sa folosim un plug-in este bine sa furnizam o legatura catre un site web de unde vizitatorii sa poata face rapid un download (vezi Anexa1). Cînd aratam fotografii sau alte imagini mari este bine sa folosim tehnica " thumbnails " (adica versiuni miniaturale ale imaginilor) .

Accesibilitate

Accesibilitatea reprezinta una dintre cerintele de baza atunci cînd se proiecteaza o pagina web. Aceasta înseamna ca orice netsurfer trebuie si poate sa aiba acces la site, indiferent de browserul pe care-l foloseste (inclusiv browsere text ca Lynx ), rezolutia sau dimensiunile ecranului, setarile calculatorului sau eventualele disfunctii ale vederii.

Continut

Diferenta dintre un sit atractiv si unul plictisitor si neinteresant este data de valoarea continutului. Pe buna dreptate se subliniaza în literatura de specialitate anglo-saxona "Content is king " . Aceasta înseamna ca trebuie acordata o atentie maxima continutului, deoarece pe baza acestuia vor fi dezvoltate structura sitului si machetarea paginii. Astfel, daca dorim sa cream o pagina web personala, nu este suficient sa punem numai biografia noastra sau cîteva fotografii de familie, plus un numar de legaturi catre alte situri pe care le consideram interesante. Daca nu suntm o persoana publica si nu ne numim Madonna sau Traian Basescu, de exemplu, este putin probabil ca viata noastra personala sa intereseze prea multa lume. Însa principalul motiv pentru care oamenii acceseaza Internetul este cautarea de informatii într-un domeniu sau altul.

Copyright

În România, dreptul de autor este reglementat juridic prin Legea nr. 8 / 1996 . În conformitate cu prevederile acestei Legi, opera de creatie intelectuala este recunoscuta si protejata, independent de aducerea la cunstinta publica, prin simplul fapt al realizarii ei, chiar neterminata (Art.1, Alin. 2). Dreptul de autor este legat de persoana autorului si comporta atribute de ordin moral si patrimonial ( Art.1, Alin.1).
Asadar, un site-web reprezinta o opera de creatie intelectuala si poate constitui obiect al dreptului de autor. Aceasta înseamna ca informatiile pe care le introducem într-o pagina personala ne apartine si dreptul de autor ne revine în întregime asupra textului respectiv.
Daca însa lucram într-o echipa sau suntem angajati al unei firme de webdesign, atunci suntem co-autor si vom fi protejati prin drepturi de autor asupra imaginilor pe care le-am creat, machetarii paginii sau programelor pe care le-am realizat.
Multi oameni considera, în mod eronat, ca se pot copia fara a cere acordul nimanui diverse materiale disponibile online (texte, imagini, sunete, fisiere video etc.). Exista într-adevar situri de unde se pot copia astfel de fisiere sau de unde se poate încarca software gratuit. Pe aceste situri vom gasi o nota explicita care va permite utilizarea acestora.
Termenul de copyright este specific american, dar se foloseste si în Europa si pe alte continente, cu aceeasi semnificatie: drept de autor.

Efecte speciale

Multi webdesigneri folosesc diverse "efecte speciale" pentru a da o nota spectaculoasa paginilor pe care le-au realizat. Printre cele mai folosite se pot enumera: imagini animate, scrolling marques, texte blink, appleturi Java, Javascript, animatii shockwave, Flash, ActiveX, etc.
Scrolling marquees (texte care defileaza )
Desi la prima vedere par interesante, textele care defileaza dintr-o parte în alta a ecranului nu sunt recomandabile sa fie folosite în machetarea unei pagini web.
Un motiv ar fi faptul ca un astfel de text este greu de citit, indiferent de viteza pe care o setam pentru aceasta. Viteza de citire a unui text difera de la o persoana la alta si nu putem obliga vizitatorii sa citeasca acel mesaj, chiar daca îl consideram foarte important. De asemenea, nu toate browserele accepta acest efect special si o parte dintre cei care intra în paginile respective vor primi un mesaj de eroare.

Daca dorim neaparat sa subliniem un anumit text si sa-l scoatem în evidenta putem folosi urmatoarele caractere :

  • boldate
  • italice
  • subliniate
  • marite
  • Javascript

Majoritatea celor care utilizeaza reteaua Internet, confunda limbajul de programare JAVA cu limbajul JavaScript. Acesta din urma este un limbaj mult mai simplu care permite definirea comportamentului unor elemente dintr-o pagina Web si dinamizarea acestora. Este un limbaj obiectual si multi-platforma, ceea ce înseamna ca acelasi cod este interpretat la fel, indiferent de platforma pe care ruleaza browserul.
Limbajul JavaScript permite si specificarea unor raspunsuri la diferite actiuni, cum ar fi deschiderea unei pagini, deplasarea mouse-ului într-o anumita zona a ecranului, afisarea unui mesaj dupa ce se da click pe un buton, etc.
Cu ajutorul limbajului JavaScript pot fi gestionate mai multe evenimente diferite. Cele mai importante sunt: click, change, focus, load, mouseover, select, submit si unload. Pentru a sesiza aceste evenimente, browserul trebuie sa ofere niste functii speciale (denumite handler-e) care sa indice momentul în care are loc respectivul eveniment. Handler-ele corespunzatoare evenimentelor prezentate anterior sunt: onMouseOver, onBlur, onSelect, onLoad, onFocus, onSubmit, onClick, onChange si onUnload.
JavaScript a fost dezvoltat de catre firma Netscape. Exista si o varianta Jscript dezvoltata de catre Microsoft.
În multe situri web apar de multe ori Javascripturi sau appleturi Java. Acestea ofera webdesignerilor posibilitatea furnizarii unor animatii complexe sau a unei interactivitati sporite în relatia cu vizitatorii ( inclusiv prin oferirea unor jocuri ).
Folosirea abuziva a acestor elemente este însa riscanta deoarece nu toate browserele suporta Java sau Javascript. În plus, multe persoane au dezactivate aceste optiuni pentru a preveni problemele care pot aparea în securitatea sistemului. Astfel, daca appletul Java este prea mare sau codul contine o eroare de programare, browserul poate sa se blocheze sau sa dea erori.
Trebuie tinut cont si de faptul ca toate aceste componente aditionale, vor fi încarcate în timp ce este accesata pagina web, ceea ce va duce implicit la cresterea timpului de încarcare a paginii.

Feedback ( interactiunea cu vizitatorii )

Pîna acum principala forma de comunicare între comercianti si cliettii lor era prin intermediul publicitatii. Dar aceasta comunicare nu oferea o oportunitate de interactiune între cele doua parti sau feedback. Odata cu raspîndirea Internetului se poate realiza foarte usor o comunicare în ambele sensuri.
Îmbunatatirea metodelor prin care utilizatorii interactioneaza cu un oarecare site este esentiala pentru crearea unui site bun. Folosirea feedback-ului este foarte importanta pentru cresterea numarului de vizitatori si pentru ca acestia sa-si exprime opiniile, sugestiile si comentariile în legatura cu un sit web.

E-mail.

E-mailul este cea mai importanta si mai usoara cale de a receptiona mesaje de la cititori si de aceea este obligatorie furnizarea adresei e-mail pe fiecare pagina. Pe de alta parte, un webmaster trebuie sa fie capabil sa raspunda în timp scurt pentru a mentine o relatie de încredere reciproca .
Exista pe Internet mii de situri web care ne ofera posibilitatea sa ne cream gratuit unul sau mai multe conturi de email. Cîteva dintre cele mai cunoscute sunt urmatoarele :

Carti de oaspeti ( guestbooks ).

Completarea formularelor este o practica des întîlnita pe Internet. Acestea permit colectarea de feedback-uri de la cititori într-un mod organizat. Un formular web se poate realiza usor folosind etichetele din HTML sau cu ajutorul unui editor HTML. Un exemplu este dat de cartile de oaspeti unde cititorul poate sa-si scrie impresiile si comentariile dupa vizitarea unui site.

O carte de oaspeti gratuita se poate obtine vizitînd siturile web urmatoare :

Lista de discutii ( discussion list ).

Pentru a creste gradul de interactivitate cu vizitatorii putem sa setam în pagina o lista de discutii. Exista multe situri, ca de exemplu Topica sau Yahoo Groups, care ne ofera gratuit aceasta facilitate.

Contoare de pagina ( counters ).

Pentru a cunoaste cît de vizitat este situl pe care l-am realizat si pentru a afla mai multe date despre numarul si statistica vizitatorilor, informatii care ne vor ajuta în realizarea unei campanii de marketing online eficiente este bine sa folosim contoare de pagina.

Acestea sunt capabile sa afiseze informatii referitoare la:

  • numarul de accesari totale/ lunare/saptamînale/zilnice
  • tipul de browser folosit pentru vizitarea paginilor
  • tara/continentul de provenienta pentru fiecare vizitator
  • sistemul de operare folosit

Cele mai cunoscute si apreciate contoare de pagina gratuite sunt urmatoarele: