Curiozitati animale

Un mascul de nurca matur tipic cântareste aproximativ un kg, în timp ce femela cântareste doar 600 de grame.

Nurcile nu au dusmani naturali în afara omului. E mai probabil ca numarul lor sa fie redus de boli, paraziti decât de pradatorii mari.

Nurcile traiesc lânga apa vâneaza atât pe uscat cît si în apa, dar vederea lor nu este perfect adaptata pentru nici una dintre aceste activitati.

Acolo unde hrana si resursele sunt putine, nurcile de obicei teritoriale din fire devin calatoare în cautarea unui habitat de calitate.

Cuiburile de nurci contin de obicei pâna la 5 sau 6 pui dar relativi putini pui supravietuiesc si ajung la maturitate, masculii nu iau parte la cresterea puilor.

În Marea Britanie numarul gâstelor de Canada a crescut cu 300 la suta între anii 1953si 1969

Gâstele de Canada au un stil neobisnuit de a-si creste bobocii. Când micutii pui de culoare portocalie parasesc cuibul ei nu sunt îngrijiti numai de proprii lor parinti, gâstile mature îngrijesc cu schimbul toti puii, care sunt tinuti laolalta într-un fel decresa.

Gâstele de Canada au fost tinute la Versailles, resedinta curtii regale franceze, în apropiere de Paris, Franta în urma cu 300 de ani, si au fost aduse în Anglia în acelasi timp.

Un membru al familiei ciorii dintr-un oras din Japonia a fost filmat asezând nuci în calea camioanelor când luminile de trafic erau rosii, apoi asteptând pâna când luminile devenea din nou rosii pentru a culege nucile sparte.

Casalotul este cel mai mare dinte cetaceele cu dinti. El este marea balena alba descrisa în romanul Moby Dick al lui Herman Melville.

Casalotii se scufunda mai adânc decât orice balena si pot sa ramâna scufundati timp de pâna la 90 de minute.

Ambra cenusie se gaseste în intestinele casalotilor si se crede ca este o forma de excrement, o bucata cântarind 421 kg a fost gasita într-un mascul prins în Oceanul Înghetat. Ambra cenusie a fost folosita de fabricantii de parfum pentru „fixarea” aromelor delicate.

Cererea pentru blana de jaguar a atins apogeul în anii 1960. Aproximativ 15000 erau ucisi anual în regiunea amazoana din Brazilia si în 1968 s-au exportat în SUA peste 13500 de blanuri.

Numele de jaguar provine dintr-un cuvânt al indienilor americani care însemna „ucigas care îsi rapune prada dintr-o singura saritura”.

{0} {1} {2} {3} {4} {5} {6} {7}