Curiozitati planeta pamant

Salvarea balenelor: planta oleaginoasa importanta pentru salvarea balenelor de la disparitie este jojoba, este un arbust care creste în regiunile desertice din Arizona si California, SUA si Mexic. Calitatile sale erau cunoscute cu generatii în urma de amerindieni. Uleiul de jojoba din boabe este chimic aproape identic cu uleiul continut de sperma balenei aflate pe cale de disparitie. Începând cu anii 1970 jojoba a început sa fie cultivata pentru comercializare în multe regiuni aride, pentru a înlocui uleiul spermatic. Este folosit în industria cosmetica ca agent de hidratare, dar poate fi utilizat si ca lubrifiant, ca substitut al multor derivate petroliere si ca hrana pentru animale.

Bananele si Mediul: Efectul comercial al plantatiilor comerciale de banane asupra mediului este îngrijorator. În Costa Rica pesticidele sunt deversate în ape distrugând fauna si habitatele. Defrisarea padurilor pentru crearea plantatiilor si monocultura (cultivarea unei singure specii) redus fertilitate solului si produc eroziunea acestuia. De exemplu: solul erodat de pe plantatii si din zonele defrisate din Costa Rica a fost spalat si transportat în mare, acoperind si omorând recifele de corali de pe coasta. Productia la scara mare a bananelor poate dauna mediului înconjurator si poate reduce potentialul turistic al multor zone.

Miscarile de aer cele mai rapide de pe planeta noastra sunt tornadele. Pot atinge viteza orara de 470 kilometri si distrug tot ce le apare in cale. Din pacate, nu s-a realizat pana acum un sistem de avertizare privind aparitia tornadelor.

{0} {1}